Mieszkańcy pytają o poszerzony chodnik w centrum Lubaczowa

20

W ramach remontu ulicy Mickiewicza, nieopodal skrzyżowania z ul. Konopnickiej w Lubaczowie, poszerzono chodnik i zlikwidowano miejsca parkingowe. Mieszkańcy pytają o powody takiej decyzji.

Jak wyjaśnia Krzysztof Szpyt – Burmistrz Lubaczowa chodnik poszerzony został ze względów bezpieczeństwa.

– Dotychczas na tym odcinku ulicy Mickiewicza parkowały samochody, utrudniając ruch na skrzyżowaniu. Z uwagi na znajdujące się obok przejście dla pieszych, część drogi w najbliższym sąsiedztwie przejścia zwężono o taką wielkość, jaką zajmowałoby zaparkowane auto. Ma to zwiększyć bezpieczeństwo osób przechodzących na drugą stronę ulicy, a kierowcom zapewnić lepszą widoczność pieszych – tłumaczy na łamach Informatora Miejskiego lubaczow.pl.

Remont chodnika wykonany był w ramach przebudowy ul. Konopnickiej, ul. Mickiewicza i ul. Krasińskiego. Prace prowadzone są wspólnie przez Powiat Lubaczowski i Gminę Miejską Lubaczów. Zakończyć powinny się we wrześniu 2021 r. Wartość całego zadania wynosi 2 788 229,74 zł, z czego dofinansowanie ze środków Funduszu Dróg Samorządowych to 1 572 790,00 zł.

AH, elubaczow.com

20 komentarze

  1. To jest mądre rozwiązanie, tam był wieczny problem z parkowaniem samochodów i wyskakiwaniem ludzi z zaparkowanych pojazdów. Bezpieczeństwo całych rodzin na pewno się zwiększy. A z parkowaniem nie ma problemu, większy jest z lenistwem, kiedy ludzie z Jagiellonów podjeżdżają na rynek żeby zaparkować przy drzwiach pracy.

  2. I Ci ludzie w komentarzach którzy znajdą problem na każde rozwiązanie. Trzeba było się uczyć, jak nie pracowalibyście w urzędzie (a widzę, że niektórych tu mocno dupa o to piecze) , to może przynajmniej potrafilibyście poprawnie złożyć zdanie.

  3. Zawężono główną ulicę Mickiewicza od Baziaka do Rynku o ok. 2 m. Z całą pewnością wpłynie to na bezpieczeństwo – tyle że negatywnie. Wystarczy że będzie jechał rower i już się 2 auta nie wyminą. Obecnie nie ma gdzie zaparkować auta – a jest tam Sanepid, Prokuratura, Przedszkole i Sąd. Delikatnie mówiąc, zaprojektował to ktoś bez wyobraźni – ponoć jakiś lubaczowski architekt. Na szerokim chodniku wyznaczono tzw. pasy zieleni, ale chyba tylko po to, żeby miały się gdzie załatwiać psy. Po co na chodniku trawa, skoro jest na każdym podwórku za bramą?

zostaw odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here